Doelen stellen en bereiken zorgt voor de invulling van een fundamentele behoefte van ieder mens, je groei en ontwikkeling. Iedereen wil graag groeien, gelukkig en succesvol zijn, ontwikkelen en doelen bereiken. Dit kan op allerlei gebieden in het leven worden bereikt, op het gebied van relaties, vrienden, familie, financiën, carrière, gezondheid en hobby’s. Maar hoe is dit anders voor ondernemers dan mensen in loondienst?

Mensen ontwikkelen zich moeilijker wanneer ze alleen zichzelf hebben als rolmodel en geen steun om hun heen is georganiseerd. 

Voor werknemers is er vanuit de werkgever veel geregeld. Als je ziek bent dan ga je naar een arbodeskundige en word je bij een ernstige situatie begeleid door een bedrijfsarts. Kom je niet uit een klantdossier? Dan vraag je hulp aan een meer deskundig of ervaren collega. Je aanspreekpunt bij problemen in relaties op het werk of zelfs thuis is je leidinggevende. 

Door te groeien en te ontwikkelen ervaren we dat we leven.  

Het is een warme en zonnige vrijdagmiddag, begin juli. Een zonnestraal schijnt mijn werkkamer in. Ik klap mijn laptop dicht. Mijn mondhoeken sDat we ertoe doen en dat we daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan het leven van onszelf en dat van anderen. Het negeren van de behoefte aan groei en ontwikkeling kan zelfs zorgen voor disfunctioneel gedrag, negatieve gedachten en destructieve emoties. Niet voor niets staat zelfontplooiing in de hoogste rang van de piramide van Maslow. 

We hebben nu eenmaal de behoefte om vooruit te gaan en verder te komen dan waar we zijn begonnen.

Wat je werkelijk gelukkig maakt in het leven is dat je vooruitgang boekt met hetgeen je doet. Zelfs de beste relatie wordt saai en vervelend als er geen groei en ontwikkeling in zit. Het maakt je niet gelukkig van binnenuit. Het geheim van een gelukkig leven? Vooruitgang! Weten dat je nieuwe doelen kunt stellen en die vervolgens daadwerkelijk bereikt. 

 

Mijn ervaring met ondernemers

Hoe doen ondernemers dit eigenlijk? Zij hebben vaak geen collega’s, geen leidinggevende, laat staan een arbodeskundige of bedrijfsarts. Ik ervaar dat ondernemers zelf op zoek gaan naar hun ideale sparringpartner of hulp in situaties waar ze er zelf niet uitkomen. Uit verschillende branches hielp ik ondernemers bij hun hulpvraag. Van een lokale schilder tot een eigenaresse van een kledingzaak in het midden van het land. Recent ging ik zelfs de grens over naar een melkveehouder in Zuid-Duitsland. Die diversiteit aan branches doet me beseffen dat ook ondernemers hulp nodig hebben. In alle gevallen zocht de ondernemer zelf de sparringpartner op. En in alle gevallen dat ik ze hielp was er resultaat. Enkele voorbeelden van de afgelopen maanden:

– een investeringswens is versneld uitgevoerd en leverde direct het gewenste resultaat

– wijzigen van het distributiemodel, leidend tot een enorme omzetgroei op korte termijn

– verkopen van bedrijfsonderdelen, wat meer rust en investeringsruimte voor andere activiteiten veroorzaakte

– verandering van werkzaamheden van fysiek naar mentaal, waardoor het werk leuker werd en langer kan worden volgehouden

– herschikken van opdrachtgevers, hiermee kwam meer werkplezier tot stand

Een goede coach is expert in het helpen stellen en bereiken van doelen. Dit kan je leidinggevende, je collega, een arbodeskundige of bedrijfsarts zijn. Maar als zelfstandig ondernemer ben je aangewezen op jezelf voor het aantrekken van hulp. Ondernemend als ze zijn zoeken ondernemers zelf hulp. Niets mis mee.

Ik help ook ondernemers van overleven naar leven, en neem hierin hun bedrijfsdoelen mee, vanuit vertrouwen en verbinding. Meer informatie vind je op mijn website www.4goodbusiness.nl of plan je gratis inspiratiegesprek van 30 minuten. In januari 2022 heb ik nog plek voor de begeleiding van 2 ondernemers. Stuur me een bericht of bel me op 06-22640298. – Leonie Dekker.