Iedereen verdient een coach, maar moet dat een man of een vrouw zijn?
7 jul 2022

Iedereen verdient een coach, maar moet dat een man of een vrouw zijn?

Er zijn in Nederland heel veel coaches werkzaam. Hoe selecteer je voor jezelf de meest passende coach? In een eerder artikel schreef ik over selectiecriteria als opgedane levenservaring, de klik die je hebt met iemand, de benodigde jaren werkervaring als coach, opleiding, bijscholing, vaardigheden, hoeveel uur per week iemand werkt als coach en dat een coach zelf voldoende geheeld is. Een belangrijk criterium waarop mensen een coach selecteren kreeg geen aandacht: past een mannelijke of een vrouwelijke coach het beste bij jou? Veel coaches richten zich uitsluitend op mannen of uitsluitend op vrouwen. Wie kies jij?

Laat jouw keuze niet afhangen van jouw geslacht. Dus zoek als man niet automatisch een mannelijke coach en zoek als vrouw niet automatisch een vrouwelijke coach. Het gaat er vooral om welk soort energie je tekort komt en wie je hierbij kan helpen. Het lastige hieraan is dat veel mensen niet goed scherp hebben welk soort energie ze meer of minder wensen. Zoek daarom naar hoe jouw energie nu stroomt en waar je wilt bijsturen. Een manier om dat te vinden is te onderzoeken welke mannelijke en vrouwelijke vormen van energie je in welke mate bezit.

Iedereen heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie. Een coach analyseert vaak welke energieën veel of weinig aanwezig zijn tijdens coaching. Het is niet zo zwart wit als een tabel zoals hierna doet vermoeden. Veel van deze energieën hebben een verouderde oorsprong. Ieder persoon heeft in meer of mindere mate de energieën die als vrouwelijk of als mannelijk worden bestempeld. Maar meer inzicht in hoe jouw energieën zich verhouden tot de vrouwelijke en mannelijke energieën brengt je wel dichter bij het antwoord op de vraag welk type coach het beste past bij jou op dit moment.

Als er een bepaalde energie in je zit die jouw leven minder aangenaam maakt, dan is daar bijna altijd wat aan te doen. Ga daarom na wat voor jezelf de mannelijke en vrouwelijke energieën zijn. Is de verdeling bij jou naar wens? Goed gedaan! Zou je nog wat meer van het één of het ander willen hebben? Bijvoorbeeld om privé of zakelijk meer te genieten, een moeilijke keuze te maken of successen te behalen? Daar kun je aan werken. Zowel in de fase van overleven naar leven als in de fase van leven naar lekker leven.

Zoek je hierbij de hulp van een coach? Wellicht dat een vrouwelijke coach een man beter kan helpen met het verbeteren van een vorm van vrouwelijke energie of het verminderen van een vorm van mannelijke energie. Maar dit kan een mannelijke coach die veel van de energie bezit die jij wenst ook prima voor elkaar krijgen. Zoek je meer mannelijke energie? Dan zijn veel mannelijke coaches beter in staat jou te helpen, al geldt dit ook voor een vrouwelijke coach die de mannelijke energie heeft die jij meer wenst. Zoek dus geen coach die een man of een vrouw is, maar die de mannelijke of de vrouwelijke energie bezit die jij wenst te ontwikkelen.

Lieve groet, Leonie