BEKIJK HET EENS VAN EEN AFSTAND!
6 dec 2022

Als ik iemand coach die worstelt met een zwaar privé of zakelijk conflict, dan voel ik me soms een roofvogel die cirkelt boven de weilanden. Dat vraag ik dan ook aan die ander om te doen. Dit helpt verrassend vaak bij conflictsituaties. Uitzoomen wordt dat vaak genoemd. Door de situatie in alle rust van een afstand te bekijken wordt de relatie tussen partijen die met elkaar in conflict zijn duidelijker.
 
Met uitzoomen gaat het er ook om dat je toetst of je wel vanuit jouw authentieke positie communiceert. Het is zelden constructief om vanuit een verkeerde rol een gesprek te voeren. Terwijl dat wel vaak gebeurt. Als je met je vader of moeder een conflict hebt, communiceer dan vanuit je rol als kind. Heb je met een medeaandeelhouder een conflict? Gedraag je dan niet als enig aandeelhouder of als werknemer. De oplossing om een conflict de wereld uit te helpen ligt vaak grotendeels bij jezelf.
 
Omdat ik 1-op-1 coach en niet als mediator een groep waar een conflict speelt begeleid, geef ik op het einde van een coaching hierover wel eens een tip. Namelijk om tijdens besprekingen met anderen waarmee je een conflict hebt je stoel een flink stuk naar achteren te schuiven. Zo neem je letterlijk iets meer afstand. Dan kan je beter reacties observeren, standpunten van anderen zonder emotie tot je nemen en in alle rust jouw eigen authentieke rol pakken. Een oplossing is dan sneller nabij.


Groetjes,

Leonie