Verandering begint bij jezelf
20 okt 2022

In gedachten ga ik terug naar 2017, ik ben officieel 7 jaar weduwe. Blijft gek, het staat nog steeds in mijn paspoort. ‘W/V weduwe van….’.
 
In 2017 voelde ik mij geen weduwe. Ik had toch alles (weer) voor elkaar? Nog steeds dat mooie vrijstaande huis aan het water, een goede baan bij Rabobank, onze baby Julian is inmiddels 7 jaar oud en heeft twee jongere zusjes gekregen via een nieuwe papa. Ik wilde altijd al graag een gezin met drie kinderen, dus ja, dan ben ik toch gelukkig? 
 
Toch voelde ik het geluk anders…. leeg, niet vervuld, onbegrepen …. ik denk terug aan een gesprek uit 2010 aan zijn sterfbed. Een gesprek met de dienstdoende nachtzuster, mijn man en ik. We praten over zijn naderende einde.
 
‘Hank, jouw leven eindigt binnenkort en dat van Leonie gaat verder,’ zegt de nachtzuster tegen hem. Ik was op dat moment 30 jaar oud, onervaren met de dood en moest mijn kracht nog gaan ontdekken.
 
Het is 2022. Hoe leef je toch je leven na een ingrijpend verlies? Mijn grootste lessen hierin: pak regie over je eigen leven, ga na waar jij gelukkig van wordt, leef je eigen leven, niet het leven ‘zoals het hoort’ of zoals je het ooit ‘bedacht had’ en neem geen genoegen met ‘ooit zal het wel beter worden’. Wanneer ik eindelijk besefte dat ik de enige ben die mijn leven echt kan verbeteren en dit ook echt ging doen. Toen kwam er verandering!


Lieve groet, Leonie