Traject van overleven naar leven
10 feb 2023

‘Goh, was er maar een standaard revalidatietraject bij rouw.’

Tot zes jaar na het overlijden van mijn man dacht ik het leven weer op te kunnen pakken. Ik kreeg wel een periode vrij van werk en wat begeleiding omdat het zo hoort, maar zelf denk je: ‘Laat maar, alles komt wel weer goed.’ Toch raakte ik na een tijdje de regie over mijn leven volledig kwijt. Mijn lichaam zei na zes jaar: ‘Stop, ho, pauzeer jij maar even. Een burn-out volgde, weer een ervaring rijker.
 
Mensen die aan de zijlijn staan, zien vaak sneller dat je hulp nodig hebt dan jijzelf. En welke hulp je hoelang nodig hebt. Er stonden genoeg artsen en psychologen aan de zijlijn die mij waarschuwden. Maar de professionele zorg in Nederland heeft geen standaard revalidatieproces voor mensen in rouw. Wel na een heupoperatie, na een hersenbloeding, na een beenamputatie. Maar niet na het overlijden van een partner. Ze kunnen het wel, maar rouw kan bij iedere persoon op elk moment anders zijn. En dat vereist een aanpak op maat. Dat is lastig in protocollen te duwen.
 
Stel, alles glipt uit je handen. Dan wil je als oplossing houvast. Iets om je aan op te trekken. Komt het nog goed met me?, Hoelang duurt het nog? Hoe krijg ik rust?

Er is geen standaard revalidatietraject voor rouwverwerking. Het gaat er om waar je op welk moment staat. En dat kan vandaag weer anders zijn dan morgen. Uiteindelijk kwam ik er uit, maar dat kostte me meer jaren dan noodzakelijk was.

Daarom help ik nu andere mensen die ervaren wat ik heb meegemaakt, het traject van overleven naar leven. Dit traject kan sneller dan ik zelf doorliep.

Door samen met een coach realistische doelen te stellen die op een praktische manier worden bereikt. Aan de slag met een combinatie van tools die mij hielpen van overleven naar leven, waarbij ik kijk naar hoelang je welke tool op welk moment verder helpt.
 
Zit jij in een rouwfase en ben je meer aan het overleven dan aan het leven? Met een intensieve samenwerking van zes maanden kom je al een heel eind.

Als je dit leest zou het zomaar eens zo’n moment kunnen zijn om het tij te kunnen keren. Met een revalidatietraject voor rouw op maat.

Lieve groet, Leonie