Tegenslag verwerken, waar begin je?
13 mrt 2023

“The only way out is to go inside”
 
Er zijn mensen die tegenslag verwerken door te bagatelliseren, iets weg te lachen of door boos te worden op anderen. Doen alsof iets hen niet diep van binnen raakt. Als je problemen bagatelliseert, lacht om deze reden of boos wordt op anderen dan hoef je niet te kijken naar je eigen gevoel. Onbewust is het makkelijker om iets als minder erg te zien, het met een lachje af doen of te wijzen naar een ander. Naar je eigen gevoelens van rouw, verdriet, onmacht, teleurstelling toegaan doet pijn, daar blijf je liever van weg. Dat snap ik. Dat deed ik ook lange tijd.
 
Ik kreeg veel lichamelijke signalen dat mijn werk-privébalans niet op orde was, maar negeerde ze omdat ik dacht dat het een tijdelijk probleem was maar belandde in een burn-out. Door meer met vriendinnen wijn te drinken probeerde ik mijn ellende als weduwe weg te lachen. Ik werd sneller boos op mijn kinderen omdat ik een kort lontje had toen ik later ging scheiden.
 
Toch is er een reden om naar je gevoel te gaan in plaats van afzwakken, boosheid of humor te gebruiken om met je tegenslag om te gaan. Want als je echt een lekker leven wil leven, dan is helaas in veel gevallen nodig dat je eerst door een dal gaat. Door terug te gaan naar je gevoel en van daaruit de kracht vinden om er structureel mee om te gaan op een manier die je zelf verder brengt en je leven prettiger maakt.

Ik heb van de reguliere zorg, zelfontwikkeling, studies en coaches tools leren kennen waarvan er voor mij veel behulpzaam waren om van overleven naar leven en nu naar lekker leven te gaan.
 
Een eenvoudige praktische tip om zelf meer naar je gevoel te gaan is een oefening voor als je in een situatie terechtkomt waarbij je bagatelliseren, boosheid of humor herkent in relatie tot een tegenslag uit je verleden. Stel jezelf dan de volgende vragen en schrijf de antwoorden op:
 
– Wat wil jij nu?
– Wat voel jij nu?
– Wat heb je nu nodig?
 
Lees de vragen en je antwoorden op een ander moment terug, op een moment dat je rustig bent en niet iets hoeft weg te duwen, met grappen iets hoeft te verbergen of boosheid ervaart. Herhaal dan deze oefening en vergelijk de antwoorden. Dan ga je naar je gevoelens tijdens verschillende gemoedstoestanden. Dit inzicht kan een belangrijke eerste stap zijn naar structurele genezing.
 
Bewustwording om je gevoel toe te laten is van groot belang en kan heel lastig zijn. Het is het begin om van overleven naar leven en vervolgens naar lekker leven te gaan. Je hoeft dat niet alleen te doen, maar tijdens mijn coachingsessies deel ik veel praktische tips en oefeningen waarmee je zelf aan de slag kan.
 
Mijn interpretatie van het citaat bovenaan is: “De enige uitweg is naar binnen gaan, naar je gevoel”

Lieve groet, Leonie