Stoptober
2 okt 2022

In 2009 was er nog geen stoptober. Sterker nog, mijn man koos er eind 2009 bewust voor om na jaren van stoppen met roken, juist wel weer te gaan roken. Onze huisarts gaf hem nog twee weken, uitgezaaide alvleesklierkanker. ‘Ja, ik ga toch dood, dus waarom niet nog even extra genieten’. Hij vroeg mij om een pakje sigaretten voor hem te kopen en rookte vanaf dat moment een paar keer per dag een sigaretje in onze nieuw aangelegde tuin. Ik zie hem nog zitten. Een jonge vent van 31 jaar, skibroek aan, muts op zijn hoofd, doodziek en zittend in zijn rolstoel genoot hij met volle tuigen van zijn sigaretje. ‘Even genieten en een momentje van rust’, zei hij dan.
 
Nu is mijn man overleden en heb ik alleen nog de herinneringen. Zelfs nog een foto die onze achterburen destijds hebben gemaakt, ze konden zien dat hij genoot van zijn sigaretje en legde dit tafereel vast voor onze zoon Julian, toen 10 maanden oud en nu een puber jongen van 13. Ironisch genoeg praat ik nu met onze zoon over waarom niet te beginnen met roken, want daar kun je kanker van krijgen. Niet beginnen is makkelijker dan stoppen.
 
Rust en genieten is belangrijk in ons leven en daarom een vast en terugkerend thema in mijn gesprekken met klanten. Ik hielp eerder dit jaar een mannelijke ondernemer te stoppen met roken. Zoveel keuzes maakte hij onbewust, zo ook met roken. Als je je bewust wordt van het waarom je een bepaalde keuze maakt en alternatieven bekijkt, dan is veranderen veel eenvoudiger. Verandering start bij bewustzijn en houd je vol met een beter alternatief.
 
Ik vind het een mooi inzicht dat ik vaak gebruik tijdens mijn 1-op-1 trajecten. Bij voorkeur de wendingen waarbij mijn klant keuzes maakt waardoor hij meer geniet van het leven en rust pakt op een gezonde manier.

Heb je ook zin in een nieuw alternatief voor roken waardoor je meer rust en een betere kwaliteit van je leven gaat ervaren? In combinatie met andere privé of zakelijke vraagstukken waarbij je wil spiegelen? Overweeg dan eens een 1-op-1 VIP traject met mij. Stuur me gerust een bericht voor een kennismaking.


Lieve groet, Leonie