Kies voor jezelf!
12 dec 2022

Het is een druilerige en donkere dag in 2016, ik word wakker en ik kan niet meer opstaan. Mijn lichaam voelt zwaar en zwak en ik heb een bonkende pijn in mijn hoofd. Ik wil wel, maar het lukt me gewoonweg niet om mijn bed uit te stappen. Mijn kinderen roepen: “Mama, mama!” en mijn partner maakt zich klaar om naar zijn werk te gaan. In mijn hoofd wil ik uit bed stappen, maar mijn lichaam weigert. ‘Ik kan het niet!’ schreeuw ik uit. Huilend bel ik mijn manager van de Rabobank op. Resultaat: burn-out en een therapie traject van een half jaar.
 
Een onderdeel van de therapie die ik volgde was meditatie. Verplicht drie keer per dag. Bij meditatie draait het om (mentale) stilte. Je laat je geest volledig tot rust komen en komt uiteindelijk tot een andere staat van bewustzijn door je volledig op het hier en nu te focussen. De tip die mijn therapeut gaf was om een app op mijn telefoon te installeren die hierbij helpt, zoals de app Meditation Moments. 
 
Ik maakte een notificatie aan in mijn telefoon en committeerde me aan de afspraak dat waar ik ook ben, ik een meditatie luister van minimaal 5 minuten. Ik zie mezelf nog staan, in de auto op een parkeerplaats, telefoon in mijn handen, oortjes in en met mijn vingers zoekend naar een geschikte meditatie voor op dat moment. Heb ik zin in een begeleidende stem die zegt waar ik mijn aandacht op moet vestigen? Of kies ik liever voor het luisteren naar een oceaan briesje door de eucalyptusbomen met tjilpende vogelgeluiden op de achtergrond die mijn lijf en hoofd een paar minuten doen ontspannen?
 
Nu, 2022: Ik mediteer nog steeds dagelijks, maar heb de afgelopen jaren ervaren dat meditatie op heel veel manieren mogelijk is. Belangrijk is dat je gedachten af en toe helemaal tot rust komen. Dat hoeft niet via een app met een rustgevende stem of ontspannende geluiden. Dat kan ook door in de natuur te wandelen en de omgeving te observeren, in een luie stoel met je ogen dicht naar een “happy place” te gaan of door met iets bezig te zijn waardoor je optimaal ontspant. Ik help andere mensen om bewust even rust te nemen op de manier die bij hun leefstijl en karakter past.

Bij mijn workshop, retreat en coaching neem ik dit ook zeker mee. Interesse? Stuur me een DM voor een kennismakingsgesprek, dan kijken we samen of dit de oplossing is voor waarmee je zit.


Lieve groet, Leonie