Keuzes maken!
2 mei 2022

De jaren na het overlijden van mijn man – we waren begin 30 – dacht ik vaak na over wat hij allemaal miste. De eerste verjaardag van onze zoon, kerst 2011, vakanties in Spanje, Portugal, Curacao, zwemdiploma behalen, musical in groep 8, het kopen van een nieuwe auto. Jarenlang ging ik terug in de tijd: ‘Wat als Hank er nog was?’ Wat oneerlijk dat hij zoveel moet missen. Dit vrat aan me. Maar ik draai het niet meer terug.
 
Tijdens gesprekken kom ik vaak indirecte angst voor de dood tegen bij de persoon die ik coach. Van een springlevend en gezond persoon. Niet vanwege gezondheidsproblemen of angst voor een ziekte. Het is vaak de angst dat je ergens te veel tijd voor neemt. Te lang wacht. Te laat iets doen.
 
Tegenwoordig haak ik in met de vervolgvragen: ‘Stel dat je er morgen niet meer bent, heb je dan alles uit het leven gehaald? Wat heb je dan allemaal gemist?’ Deze vragen roepen antwoorden op waarmee de coaching meestal aanzienlijk sneller en constructiever verloopt. Een antwoord is vaak iets in de zin van: ‘Alle dingen die ik dan niet gedaan zou hebben, zoals ….’.
 
Ik ben ervan overtuigd dat hoe minder we erin slagen ons leven ten volle te ervaren, hoe slechter we ons voelen. Je kunt niet alle hobbels en obstakels uit je leven weghalen, maar wel keuzes maken die je leven verbeteren. Ook al kunnen keuzes even pijn doen of niet in lijn zijn met de wens van een ander. Zorg ervoor dat jij niet zoveel moet missen, want je kan het straks niet meer terugdraaien. Begin hieraan ver voor je dood en leef het leven.
Lieve groet, Leonie