Je kunt niet alles vastzetten in het leven!
30 okt 2023

Op 22-jarige leeftijd kwam ik mijn liefde voor het leven tegen het lijf. Dolgelukkig! We kochten samen een huis in Medemblik. Een groot vrijstaand huis aan vaarwater waar we een gezin wilden stichten en de rest van ons leven gelukkig zouden worden. Mijn hypotheekrente zette ik voor 30 jaar vast: 5,8%. Dat was echt heel erg laag, onze ouders hadden immers rentes van 13% gekend. En we bleven er toch 30 jaar wonen, net als zijn en mijn ouders hebben gedaan. Dat was ook ons plan.

Wie mij al wat langer volgt weet dat onze planning niet uitkwam. De eerste verjaardag van onze zoon maakte mijn liefde voor het leven niet meer mee door die vreselijke ziekte. We waren begin 30. Ik moest mijn leven en ook mijn financiën volledig opnieuw inrichten. Ik bleek niets te hebben aan die 30 jaar vaste rente, de rente was inmiddels ver gezakt. Ik had ook niets meer aan het voorbeeld van mijn ouders en schoonouders, hun leven verliep heel anders.

Je kunt niet alles vastzetten in het leven…..soms worden we gedwongen om weer nieuwe keuzes te maken. Wat voor een ander heeft gewerkt hoeft voor jou niet het beste te zijn. Iedereen kijkt door zijn eigen bril van ervaringen en zal je ook door die bril voorzien van adviezen. Dat is het uitdagende van mijn werk: mensen helpen omgaan met angst, verlies, tegenslag en rouw. En mensen helpen die op een kruispunt in hun leven staan en iemand als klankbord wensen bij het maken van keuzes.

Mijn werkwijze is: blijf altijd zelf goed voelen. Luister naar anderen en zet alle voors- en tegens op een rij, maar beslis vanuit jezelf met het besef dat je leven morgen anders kan zijn. Je leeft nu, streef je wensen en verlangens na. Later kunnen de dingen die je op dat moment belangrijk vindt weer heel anders zijn. Weet dat je op elk moment ook weer een andere keuze kunt maken. Niets is in beton gegoten in je leven.

Vorig jaar deed een LinkedIn-contact van mij hetzelfde als ik deed met het grote vrijstaande huis. Hij verkocht zijn huis en ging kleiner wonen. Hij had genoeg aan een klein stukje hypotheek en wil met de overwaarde zijn langgekoesterde wens vervullen: baan in loondienst opzeggen, cursussen volgen en een eigen bedrijf opzetten. Ik mag nu zijn mentor zijn, iemand voor wie ik een klankbord ben en met wie hij regelmatig kan sparren over belangrijke keuzes.
Hij zei mij: ‘Ik heb mijn vrijheid gekocht.’
Veel mensen begrijpen hem niet. Ik wel.

Wil je krachtige keuzes maken? Extra sparren over keuzes maken als je onder spanning staat? Leren vertrouwen op je intuïtie?

Laat het me weten, ik kan je hiermee helpen.

Lieve groet, Leonie