Een trauma overleven omzetten in een leven met een trauma
12 apr 2023

‘Sta tijdig stil bij wat je hebt meegemaakt, anders komt het als een boemerang terug en ga je er last van krijgen.’
 
Toen mijn man was gestorven en onze huisarts dit tegen mij zei, begreep ik het nog niet. Ik hoorde hem wel, maar voelde de betekenis van zijn woorden niet. We waren dertig, ik had geen idee! Veel mensen met een traumatische ervaring uit het verleden die nu richting hun 45e levensjaar gaan hebben wel een idee. Of ze krijgen het inzicht snel daarna als ze een trauma uit het verleden nog niet hebben verwerkt. Vaak door een signaal van je lichaam.
 
Ik moest leren omgaan met het traumatische verlies van de liefde van mijn leven. Hoe dan?
 
Rouw aanpakken is zwaar, ik was net moeder geworden en wilde heel graag meer kinderen dus rouw aanpakken daar had ik geen tijd voor. Ik drukte mijn verdriet lange tijd weg. Maar er was een moment dat ik mijn rouw aanpakte. Dankzij de wijze woorden van mijn huisarts, de hulp van psychologen en door zelfontwikkeling. Anders zou de rouw als een boemerang terugkomen en dan is het impactvoller voor je dagelijkse leven.
 
Gisteren keek ik het programma “Spoorloos”. Een 42-jarige vrouw zocht haar biologische vader omdat ze getraumatiseerd was door het gemis van haar vader. Hij stuurde haar moeder een enveloppe met geld om de abortus te betalen toen hij hoorde over haar onverwachte zwangerschap na een kortdurende vakantieliefde.
 
Een heftig verhaal, maar ik kom vaak bij mijn klanten het gemis van een ouder tegen, zowel fysiek als emotioneel. Zij ondervinden daardoor hobbels in het aangaan van relaties of zijn continu onrustig in hun hoofd. Vooral 40-plussers besluiten om bij mij een aantal coaching sessies te nemen. Ik bied niet alleen een luisterend oor, ik geef ook handvatten mee om na een aantal sessies zelf aan de slag te gaan om een trauma overleven om te zetten in een leven met een trauma.
 
Dat is een zwaar traject. Mij is het gelukt. Ik ervaar dat iedereen die hieraan wil werken dit ook lukt. Wacht daarom niet te lang met een trauma aanpakken, je hoeft het niet de rest van je leven als een zware last te dragen.

Lieve groet, Leonie