De onbewuste invloed van het verleden
29 mrt 2023

Een besluit of een gebeurtenis uit je verleden kan op den duur ongemerkt een onnodige strijd veroorzaken. Of je nu een baby van 4,5 maand oud was of een charismatische man van in de veertig strak in het pak. Soms kan er iets ergs in je leven gebeuren waardoor je hart wordt geraakt en voor dit deel op slot gaat. Het overlijden van een jeugdvriend of je partner, je vader die je zelden nog spreekt na een vechtscheiding met je moeder. Je denkt dat iets wat lang geleden gebeurde is verwerkt, maar onbewust kan dat je leven later ingrijpend raken.
 
Naar mate de jaren vorderen voel je iets belemmerends. Of iets knagen. Je merkt dat bepaalde situaties of ingesleten gewoontes jouw leven negatief beïnvloeden en je wilt dat loslaten, maar je weet niet hoe. Je legt geen relatie met die gebeurtenis of dat besluit uit je verleden. Maar die relatie is er vaak wel! Ik had dat ook en bij mijn klanten kom ik dit ook vaak tegen.

Onderzoek je verleden met therapie, coaching of zelfreflectie en ga op zoek naar welke gebeurtenis of welk besluit uit je verleden invloed kan hebben op het belemmerende of knagende van nu. Kan het een verlies van iemand zijn die er niet meer is? Zoek dan weer eens contact met familie of vrienden van die persoon. Is het een familielid waarmee je al lang weinig of geen contact meer had? Benader die dan weer. Laat je verrassen over het effect op je leven daarna.
 
Hoe ziet het leven er voor je uit als je deze zoektocht voltooit? In veel gevallen gaan bepaalde stromen weer de goede kant op. Belemmeringen verdwijnen en niets knaagt meer. Zo ongemerkt als iets uit je verleden jouw leven negatief beïnvloedde, zo plotseling kan het voltooien van jouw zoektocht jouw leven veel aangenamer maken. Deze zoektocht helpt namelijk je weggestopte verlies en rouw uit een ver verleden te helen of zachter te maken. Waardoor je je leven gaat leven in plaats van te overleven.

Lieve groet, Leonie