visualisatie als succesfactor
16 jan 2023

Sinds 2002, zondagavond 19:00 uur en tijd voor Studio Sport. Samen met mijn man kijk ik steevast elke zondagavond om 19:00 naar Studio Sport. De highlights van dit voetbalweekend komen voorbij, dat is nooit veranderd. Ik weet nog goed dat we bij een moment suprême op het puntje van de bank zaten, ‘ahh paal’ of ‘yeah doelpunt’, beiden met een groot inlevingsvermogen.

Mijn man Hank is in 2010 overleden. Ruim 13 jaar vul ik mijn zondagavond vrij in.
 
Nu kijk ik anders naar sport. Niet omdat mijn man Hank is overleden en ik de zondagavond sinds 2010 anders invul. Nee, ik kijk anders naar de sport voetbal. Bijvoorbeeld laatst nog naar een Noorse voetballer. Het intrigeert mij als hij vertelt dat hij visualiseren toepast als tool om zijn doelen te bereiken. Hoe doet hij dit en wat kunnen wij van hem leren in het bereiken van doelen. Wat is zijn succesfactor?
 
Misschien heb je er wel eens van gehoord: visualisatie. Simpel gezegd is dit het vertalen van een gedachte naar een beeld, een uitdrukkingsvorm. Visualiseren is een krachtige techniek die je kan helpen obstakels te overwinnen en doelen te bereiken in de toekomst. Je werkt met beelden, dit is de taal van je onderbewustzijn. 95% van je leven wordt bestuurd door je onderbewustzijn, dus ook visualiseren valt hieronder. Als je kunt visualiseren en voelen alsof het er al is, dan wordt je brein voorbereid op het moment dat het ontstaat. En een voorbereid brein is succesvoller. Dit is een van de succesfactoren van de Noorse voetballer.
 
De Noorse voetballer ziet voor zich hoe hij een bal verovert, dat hij een speler uitspeelt, wanneer hij een medespeler betrekt bij het spel en dat hij uiteindelijk scoort. Omdat hij zijn brein voorbereidt op tal van situaties waarin hij zich in een toekomstig duel kan bevinden is hij sneller in staat optimaal te handelen. Hij heeft het namelijk al eens meegemaakt.
 
Deze techniek is ook op andere situaties toepasbaar. Worstel je met je carrière? Wil je gezondere keuzes maken qua voeding of beweging? Heb je een relatie op het oog of zoek je een verbetering in je huidige relatie? Wil je verhuizen? Visualiseer hoe je het wil hebben voor jezelf. Je krijgt hierdoor sneller en beter inzicht in jouw wensen en doelen om vervolgens de beste keuze te maken voor jouw toekomst op het moment dat je die keuze kunt maken.

Groetjes,

Leonie