Van overleven naar leven
5 okt 2022

‘Ik zeg wel dat het goed gaat’.
 
‘Ik probeer het zo leuk mogelijk te hebben, dus alles wat op mijn pad komt omarm ik met enthousiasme. Dit doe ik bij mensen die ik ontmoet, dingen die ik koop en alles wat ik meemaak’.
 
Dit vertelde hij tijdens het eerste coachingsgesprek. Proberen, een masker opzetten, wie hou je dan voor gek vraag ik me af. Ik prik er zo bij je doorheen, ik voel het, ik zie het en met de juiste vragen haal ik het zo bij je naar boven. Op een gegeven moment knaagt het aan je, dat weet ik nu want ik deed dit wegdrukken van mijn gevoel ook. Mijn hoofd dacht alles aan te kunnen met positivisme, mijn lichaam corrigeerde me met uiteindelijk een burn-out als eindstation. Ik kon helemaal niks meer, de vloer zakte weg onder mijn voeten, volledig verstijft, verslagen, koud, leeg. Ik heb het twee keer ervaren en gun dit niemand.
 
Later bleek het eindstation gelukkig een tussenstation. Na 10 jaar overleven hebben onder andere deze tegenslagen mij wel iets moois gebracht. Bijvoorbeeld echt kunnen voelen, luisteren naar mezelf. Als ik nu iets voel dan doe ik niet meer alsof, dan ga ik op onderzoek uit, dan neem ik mijn lichaamssignalen serieus.
En geen klant die mij voor de gek houdt. En waarom zou je? Je leven kan morgen wel over zijn. En heb je jouw leven dan ten volle geleefd? Vraag jij je dit nooit af? Het heeft voor mij ook even geduurd voordat ik van overleven naar leven ben gegaan. Tien jaar. Maar dat kan sneller.
 
Ik heb twee tips om sneller van overleven naar leven te gaan wanneer je niet goed weet waar je moet beginnen. Ten eerste: begin met een groot gevoel van diepe dankbaarheid voor al het goede dat er nu in je leven is in plaats van net doen alsof alles wat nieuw is positief is. Denk aan wat je allemaal nu al hebt aan fijne contacten, mooie bezittingen en goede herinneringen en geniet daar extra van. En nog een tip is om het woord proberen (pro=voor dus vóór dat je de beren op de weg ziet:-) te vervangen voor het woord doen. Dus ga het gewoon doen in plaats van proberen. Dan reis jij ook van het ene naar het andere tussenstation, onderweg naar een leven vol nieuwe fijne contacten, nog mooiere bezittingen en meer goede herinneringen.
 
Lieve groet, Leonie