Dankbaarheid
16 jan 2023

Het gaat goed met mij, ik heb een fijne kerst gehad en dit voelt echt wel anders dan de afgelopen jaren. Hoe komt dit nou? Ik heb verschillende plaatsen door heel Nederland bezocht: van Medemblik naar Blokker, via Wijk bij Duurstede naar Eindhoven. Nieuwe mensen leren kennen, onverwachte visites gehad, druk geweest met voorbereidingen voor twee kerstdiners en de kerstafsluiting op school. Andere jaren zou ik geen energie meer over hebben. Dit jaar kreeg ik meer energie. Hoe?

Stel dat alles mogelijk is, wat zou ik dan het liefste willen? Ik ben co-ouder, weduwe, partner en ondernemer. Hoe combineer je dit allemaal? Ik weet inmiddels hoe. Ik vond de formule hoe je verandert van iemand die overleeft -wat ik bijna tien jaar deed- naar iemand die leeft……en pas deze formule zelf ook regelmatig toe bij dingen die ikzelf of mijn klanten met tegenzin doen, waar je op leegloopt, die je energie kosten.

Kerst is bij uitstek een periode waarin dat vaak gebeurt, dat mensen min of meer gedwongen door de groepsdynamiek naar een kerstdiner gaan: naar collega’s, zakenpartners, vrienden, kennissen of familie. Je hebt veel aan je hoofd, moet privé van alles regelen na een drukke periode op je werk en ook nog eens onder enorme tijdsdruk. Ik help mensen bij het ontwikkelen van een manier om hier beter mee om te gaan. Een van de vele tips hoe je met tegenzin en een energielek om kan gaan deel ik hierna. Ook zinvol na deze kerstperiode.

Een belangrijke tip die ik geef aan de mensen die ik coach, is dankbaarheid beoefenen. Daarmee kun je vandaag nog je leven veranderen, gewoon door te beginnen met dankbaar zijn voor wat je nu hebt. Wees dankbaar voor alles wat er nu al is. Voor wie je bent. Voor je ouders die jou het leven hebben gegeven. Voor het lekkere eten en drinken. Voor de auto waarmee je overal naar toe reist. Voor de bloemen die je kreeg. Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn; gezondheid zowel van jezelf als van mensen om je heen, de aanwezigheid van iemand in je leven, dingen die je de afgelopen week, maand of jaar hebt geleerd. Iets wat fout ging, want daar leer je ook van.

Opschrijven of stilstaan bij waarvoor je dankbaar bent zorgt ervoor dat je je de rest van de dag een stuk gelukkiger en tevredener voelt dan wanneer je dit niet doet. Vanuit dankbaarheid komt er meer positieve energie naar je toe. Beoefen deze week eens dankbaarheid en laat me weten of dat voor jou werkt.

Lieve groet, Leonie